Monday, June 2, 2008

Kortárs Európai Filmnapok: Június 9 - 13





Nyárra tartunk egy kis szünetet a filmklubban, úgy gondoltuk
nem lenne elég érdeklődő, mivelhogy süt a nap, nyárikertek stb.
nem részletezem.
De az előtt KORTÁRS EURÓPAI FILMNAPOK,
Június 9-13ig(hétfőtőlcsütürtükig) a Vígadó kistermében.

Ez egy közös project a sepsiszentgyörgyi és a kovásznai
filmklubbokkal, napi két filmet vetítünk, utána pedig
beszélgetés
néhány meghívottal(filmrendezők), jazzkoncert
(Saint George Quintet) és party(TMK). Kicsikét idő szűkében
vagyunk, ezért néhány info változott-változhat időközben.
Kösz a megértést.


09.06 hétfő
17:00

Cocoşul decapitat
A lefejezett kakas (2007)

rendezte Radu Gabrea
dráma-komédia
Román/Osztrák/Német/Magyar


!!!!A film után közönségtalálkozó lesz
Radu Gabrea rendezővel!!!!


A történet nélkülöz mindenfajta súlypontot és feszültséget, pedig a jó alaphelyzet adott: Felix Goldschmidtnek (David Zimmerschied), egy erdélyi szász nemesi család sarjának ballagási ünnepsége (exitusa) egybeesik a második világháború azon traumatikus napjával, mikor Románia, Németország addigi szövetségese, átáll az oroszok oldalára. A lefejezett kakas a ballagási ünnepséggel indul, ahol a táncolók közé egy lefejezett kakast dobnak be, ami szerencsétlenséget jelent a szászok hiedelemvilágában (legalábbis a film szerint). A kakas feje magában viszont szerencsét hoz, így Felix és szerelme, Gisela (Alicja Bachleda-Curus) elindulnak megkeresni azt. Innen kezdve a történet egy kört jár be, ezzel a jelenettel a film vége felé találkozunk újra.
Bemutató:

Beszélgetés Radu Gabrea filmrendezővel:

19:00
**Teknikai okok miatt az Off Hollywood nemkerült vetítésre,a Magyarország-
Sepsiszentgyörgyről érkezett lemez karcos
volt. probáltuk az interneten
atszívni a filmet
de a feltöltés nemvégződött sikerrel. Torrenteken még nincs
fent.
Későbbiekben vetítésre kerül mindenképp. Ez helyett, egy másik Hajdú
Szabalocs filmet vetítettünk, a
Tamarát. Remélem nemokoztunk senkinek
csalódást vele.

Off Hollywood (2007)
rendezte Hajdú Szabolcs
komédia/dráma ,magyar
http://www.offhollywood.hu A film főhőse, Bódi Adél fiatal filmrendezőnő új filmjének bemutatójára készül. A történet 24 órába sűríti azt az összeomlást, ahogy a semmi kis film felzabálja Adél életét. Egy napon át tart a véghajrá, ahol is rosszízű, magánéletének titkait kiteregető rádiós szerepléssel indul a rendezőnő napja. Munkatársai elrontott meghívókkal és félresikerült plakátokkal töltik meg délelőttjét, producere már következő filmjéhez követel lényegi változtatásokat. Adél hazasiet, hogy levegőhöz jusson, de otthon színész férje, Rajnai Pali szörfölget lelkesen az internetes pornóoldalakon. Elkeseredett vitájukban egybemosódik a filmes karrier a magánélettel, konklúzióként Adél elrohan, Pali pedig szisztematikusan lerombolja közös lakásukat. Az elgyötört Adél a bemutatón felemás sikerrel szembesül - a fogadtatás se jó, se rossz, ám ünnepelni kell, a stáb mulatni meg. Az itt kavargó arcok közt felbukkan Kelemen, a vidéki színész, akinek jelenetét kivágták, bajuszát pedig le, s ezért felesége elhagyta. A bajusztalan ex-statiszta kitárulkozása az utolsó csepp a pohárban, Adél pánikrohamot kap, pszichiátriára kerül, de hajnalban feleszmél és megszökik. Szétdúlt otthonában, feldúlt lelkében meg kell találnia a megoldást, hogy eltakarítsa a romokat.
19:00

TAMARA(2004)
rendezte Hajdú Szabolcs
komédia/dráma ,magyar


A Tamara egy rendkívül érdekes képződmény, és egyben a világ legfurcsábban induló filmje. Színesre festett állatok beszélnek halandzsa nyelven egy tanyán, ők vezetik be a történetet, persze feliratok kíséretében, és a néző másodpercek alatt ráébred, hogy "igen, ez az, ami kell nekem". Szóval, öveket bekapcsolni, kezdődik a Tamara.Egy aránylag híres, elismert és tehetséges fotóriporter, Játékos Demeter, történetünk idején elbizonytalanodik a saját tehetségét illetően. Nem tudjuk, mi vezetett ehhez, lehet, hogy egy kudarc vagy kényszerpihenő, vagy valami más. Olyannyira elbizonytalanodott, hogy már képtelen magáról gondoskodni, felöltözni sem tud, mindvégig egy alsógatyában járkál. A felesége megpróbálja kezelni ezt a különös depressziót, de leginkább kivár. Velük lakik a fotós öccse, Krisztián. A csaja otthagyta. Kujtorog a városban, nők után kajtat, de sosem jön össze neki semmi. Egy nap váratlanul bejelenti: érkezik hozzájuk valaki. Aludhatna-e náluk este.Ettől mindenki felpörög. Végre történik valami! Találgatni kezdenek: vajon kit szedhetett már megint össze az öccs? Már megint jön egy újabb hülye nő? És egyszer csak megjelenik Tamara. Aki nem árul el magáról semmit sem. Viszont feltűnően szép. És furán mutat a tesó mellett. Tamara a jövőben sem lesz beszédesebb, de egy idő után a fényképész felesége él a gyanúperrel: ez a lány tulajdonképpen az ő férje, Demeter miatt van itt. Biztosan ismerte a nevét, egyébként is híres, ezért tetszik neki. Ezt elmondja a férjének is. Végül arra szövetkeznek, hogy szétbombázzák ezt a kapcsolatot. És Krisztiánnak meg Tamarának el kell utaznia. A lánynak az egyik, a fiúnak a másik irányba...

Bemutató:

____________________________________________________

10.06 kedd
19.00
Ződ (2007)

székelyföldi film
rendezte Zakariás Zalán

19.30
La petite morte (2008)

székelyföldi film
rendezte Kató Zsolt

!!!A filmek után közönségtalálkozó lesz
az alkotókkal!!!


Beszélgetés Kató Zsolt rendezővel:


___________________________________________
11.06 szerda
17.00

Lilja 4-ever (2002)
rendezte Lukas Moodysson
dráma, Svéd-Dán


A 16 éves Lilja egy lehangoló külvárosban él, valahol a volt Szovjetunióban. Arról álmodozik, hogy egyszer jobbra fordul az élete. Az anyja elment az USA-ba, és Lilja most arra vár, hogy mikor küld érte. Mikor azonban se levél, se pénz nem érkezik, ráébred, hogy sorsára hagyták. Lelkileg összetörve, pénz nélkül, Lilja helyzete egyre elkeserítőbb. Egyetlen barátja egy 11 éves kisfiú, Vologya. Együtt lógnak és egy kicsivel jobb élet álmát szövögetik.
Egy nap beköszönt a remény Lilja életébe, amikor beleszeret Andrejbe. A férfi hívja, hogy menjen vele Svédországba és kezdjenek új életet. Egyszerre csak a repülőgépen találja magát, útban Svédország felé, anélkül, hogy a leghalványabb sejtelme lenne róla, hogy ott mi vár rá...


Bemutató:


19:00
4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007)
4 hónap, 3 hét és 2 nap

rendezte Cristian Mungiu
dráma, Román


Otilia és Gabita szobatársak egy kollégiumban, évfolyamtársak az egyetemen egy kis román városban. A történet a kommunista rendszer idején zajlik. Otilia olcsó hotelszobát bérel. Délután Gabitával egy bizonyos Bebe úrral találkoznak. Gabita terhes, az abortuszt törvény tiltja, egyikük sem esett át korábban ilyen műveleten.
A film egy nagyobb, Emlékek az aranykorból (Amintiri din epoca de aur) elnevezésű projekt része, vagyis része annak a városilegenda-sorozatnak, amely a kommunista uralom alatti Románia szubjektív történetét vázolja.

Bemuató:


utána jazz koncert:Saint George Quintet
(Sepsiszentgyörgy) a Vígadóban

egy kis jazzzz:





___________________________________________
12.06 csütörtök
17:00
Gadjo dilo (1997)
A bolond idegen

redezte Tony Gatlif
dráma, Román/Francia


A címszereplő "bolond idegen" egy párizsi fiatalember, Stephane, aki kedvenc cigánydalának énekesnője után nyomozva egy romániai cigány faluban köt ki. A részeges öreg Izidor befogadja a házába és segít neki legyőzni a többiek gyanakvását. Kölcsönös vonzalom alakul ki Stephane és Sabina, egy csinos elvált fiatalasszony között, de kijön a börtönből Izidor fia, Adriani, aki kapcsolatban áll a helybéli maffiával....
Bemutató:



19:00
Ede megevé ebédem (2006)
rendezte Jancsó Miklós
szereplők Zoltán Mucsi,Péter Scherer
komédia,magyar


Nem mintha ennek a filmnek nem lenne története. Sőt, több története van, amelyek még fejezetcímeket is kaptak, mint például az egyik, amelynek élén az áll, hogy Él még a méla Béla. De ezek a gyorsan egymást követő történetek (szegény Pepe olykor nem is tudja, hogy melyik történetben van benne) nem állnak össze jól meghatározható műfajjá. Vígjáték? Szatíra? Paródia? Bohóctréfa? Vendégszövegek és vendégfilmek (például egy fogyatékkal élő kínai úszóról) montázsa? Mindegyik, és egyik sem.
Egyébként a film viccel a mai műfajelméleti serénykedéseken, mivel "műfajteremtő" megoldásként egyszer csak – az egyik fejezet végén – felfedezi a "közbefinálét". A történetek mégsem céltalanok. Kapa és Pepe, a két színész a magyar kapitalizmuson elmélkedik. A klasszikus neveltetésű Kapa a kultúra embere akar maradni, de dührohamot kap, amikor a felületes médiacicák azt mondják neki, elég volt belőle, mert ingyenélő.


Bemutató:



utána PARTY, meghívott:
TMK (allmassive)
a Vígadó pincéjében(légvédelmi galériában)

letölthető mixek:
http://allmassive.org/tamaka/

party fotok: