Sunday, November 30, 2008

December

u n d e r c o n s t r u c t i o n

Évzáróként Jancsó Miklós rendezésében készült filmeket vetítünk, Mucsi Zoltán és Scherer Péter alias Kapa és Pepe színészpáros főszereplésével fűszerezve.

Jancsó Miklósra akkor figyelt föl a világ, amikor a magyar filmre.
Akit oroszbarátságért agyba-főbe vernek - természetesen maga Jancsó Miklós. Nyolcvanhét évesen is az.
Marxista művészként táncolt el ellenzékiek boldog csapatától, mely magától értetődően sajátjaként emlegette. Népiesek tették volna meg magától értetődően lobogójuknak, erre – mintha! – választotta volna az urbánusokat. Magától értetődően keresztapjának tekintette mindenki, aki be kívánt vonulni annak idején a magasművészet elefántcsonttornyába.

Született 1921. -ben, érettségi után a pécsi jogi egyetemre iratkozott be, de diplomát Kolozsvárott szerzett 1944-ben. Bejelentkezett az ügyvédi kamarába, de jogi munkát már nem végzett. 1946-ban Budapestre költözött. 1950-ben a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán szerzett diplomát. Eddigi rendezői pályaja alatt 30 darab játékfilmet, ezenkivűl kisjáték, dokumentum, és tvfilmek készítése mellett színházi darabokat rendezett miközben négy házasságából három gyerke született.
1988 óta címzetes egyetemi tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1990 és 1992 között a Harvardon tanított.
Cannasi, velencei és montreáli Nemzetközi Filmfesztiválokon és magyar filmfesztiválokon kapott legjobb rendezői és életműdíjakat. Kétszeres Kossuth díjas.

december 4. csütörtök, 19 óra, Vigadó
Nekem lámpást adott kezembe az Úr, Pesten
1999/magyar/vígjáték
rendezte Jancsó Miklós

szereplők Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szarvas József, Hernádi Péter, Lovasi András
http://www.imdb.com/title/tt0185534/

"Ajánlás: Mondja, kedves nézőnk, néhanapján elgondolkodik-e azon, milyen is a világ? Igen? Jaj, ne tegye! Élje az életét! Élje a mindennapokat! Legyen vidám és boldog! Nem az? Erőltesse meg magát, ne törődjön semmivel. Nézze, az emberen kívül minden állat tudja: legfontosabb az életben, élvezni azt. No, ez a mi filmünk egy kicsit hozzásegíti. És nagyon sajnáljuk: többet fog kapni, mint amire számít. Letisztult. Előrelátó. Felhasználóbarát." (Jancsó Miklós)

Nagybudapesti feltámadás.
Jancsó lámpása sötét vigalomra veti fényét: sírkertünkben vidor haláltánc, gyilkos bohóctréfa.
Helyben vagyunk. Végre egyszer nem akad majd senki széles e hazában, aki ne értené Jancsó Miklós új filmjét. Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, jelenti be a rendező, és ezzel a fénnyel aztán minden sötétet bevilágít. Nem lehet ennél jelenidejűbb film, belépni az utcáról a moziba csak annyi, mintha a reklám alatt kimennél sörért a konyhába. Mindaz, amit a vásznon látunk, hézagtalanul illeszkedik az utcai látványhoz és utcaszínházi történeteinkhez. Élet és halál, szabadság, szerelem, magánbűnök és közerkölcsök, pénzszerzés és pályamódosítás zsigerből adott, untig ismert módozatai forognak, épp ez megy nálunk, éppen így, sehol egy allegória, semmi stilizálás, hogy a parabolákról már szó se essék.Sokan próbálkoztak már, sokféle művészeti ágban és zsánerben, megragadni, mi is történt itt a kilencvenes években, hát most megvan, Jancsó Miklós megcsípte. Mi pedig végre beértük Jancsót, együtt vagyunk, és ez most jó nekünk. Mert a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten – úgy, ahogy van, egy frenetikus frász, akarom mondani: farce, és ez maga az üzenet: tessék bátran röhögni, életen-halálon, bűneinken és közerkölcseinken.

egy kis izelítő a filmből:

----




dec.11 Kelj fel, komám, ne aludjál (2002)
A Vígadó programzsúfoltsága miatt a vetítés elmaradt.


december 18. csütörtök, 19 óra, Vigadó
Ede megevé ebédem
2öö6/magyar/vígjáték
rendezte Jancsó Miklós

szereplők Mucsi Zoltán, Scherer Péter
http://www.imdb.com/title/tt0814091/

*a Kortárs európai filmapokon vágül technikai okokból nem ez a film vetítődött le, hanem a "Kelj fel, komám, ne aludjál" ami a multhéten kimaradt , tehát helyben vagyunk.

Kapa és Pepe a magyar kapitalizmuson elmélkedik. Pepének, még az ő eszével is rá kell jönnie arra, hogy ma itt az szabad, akinek hatalma van, s annak van hatalma, akinek pénze van. Tehát "ráhajt" a pénzre. Benősül egy maffiamilliárdos családba, részt veszt az első magyar magánbörtön project kivitelezésében, főzőiskolát nyit, lottózik, szóval vállalkozik és várja, hogy a szerencse egyszer rámosolyogjon. Egy rossz tréfa következtében azonban meghal, de Kapa, a tréfa kiötlője felkiált, miért nem ő fekszik barátja helyett kiterítve. Ebben a filmben azonban nincs lehetetlen.

egy kis izelítő a filmből:

---