Monday, February 2, 2009

Február hol a nyár

Kézdi Flash 3: Rovar17

*Az angol flash (szó szerint villanás) a kábszeres szlengben a kábítószer hatását jelenti: hallucináció, hirtelen eufória. Átvitt értelemben is használják bármilyen váratlan, többnyire kellemes vagy örömteli esemény kapcsán.


Kezdi.Info összefolgaló:
http://kezdi.info/hirek.php?id=265
Képes összefoglaló a Transindexen:
http://multikult.transindex.ro/?cikk=9043
Promócikk és TMK interview:
http://multikult.transindex.ro/?cikk=9025

Pénteken, február 20.-án este 20:00 órától a Kézdi Flash egy ujabb kiadással tért vissza a Vígadóba.

Audióvizuális performanszra került sor, melyen egy budapesti kreatív társaság körútjuk során Belgrád, Skopje, Szófia, Bukarest, Temesvár és más helyszínek mellett Kézdivásárhelyre látogatott balkáni turnéjuk alatt . A felállást 5 előadó művész alkotja.

Rovar17
www.myspace.com/rovar17
(Genre: Overnoise)
A Rovar17 valójában nem zene. Kísérleteket folytatok mesterséges lények létrehozására. De mivel nem áll rendelkezésemre tiszta laboratórium, az általam létrehozott élõlények mind gonoszak lesznek. Apró ketrecben tartom õket, és megfigyelem viselkedésüket, a "koncerteken" a hallgatók ebbõl láthatnak némi ízelítõt hang, és videofelvételek formájában...

PLE www.pushya.hu/ple
(Genre: Mmodulation storm-research)
Pent Leditgrant Emlékzenekar
Az illuzió sikolya.
Elfojtott szürrealizmus,
kísérleti expresszionizmus,
hangok elektronikus és/vagy instrumentális előadása.
Modulációs viharkutatás.
Teljes inprovizáció saját készítésű elektronikus hangkeltőkön.

Fullogic www.25bar.hu
FULLOGIC
(Genre: Tekno, Minimal Dub, Experimental, & DJ set & Visual)
Tekno partikon és moiré koncerteken tesztelt hangszerét maga építi max-msp környezetben. A moduláris rendszer hurok lejátszók, hanggenerátorok, modulátorok/filterek-bõl áll. A végeredmény sötét, törzsi mechanikák, a tekno az ambient és a zaj környékén.

Kometa
+
rendkívüli meghivottként Tigrics www.tigrics.hu
Tigrics legfrissebb anyagából hallgathatunk itt:
http://tigrics.hu/statik/wesztes.htm
http://tigrics.hu/statik/synki.htm


Az eseményre a belépés ingyenes!






+flyer. katt és nagyul+




+sticker. katt és nagyul+


V I N C E N T__C A S S E L


A februári hónap egy zseniális francia színész körül forog, ezenkívül, a francia filmművészet 4 olyan terméke kerül vászonra, ami kötelezően rajta kell legyen a megnézett filmek listáján, természetesen a legjobb filmek kategórián belül.
A színészünk maga Vincent Cassel, aki 1966 ban Vincent Crochon néven született Párizsban, Sabine Litique újságíró és Jean-Pierre Cassel, ugyancsak egy nagy színész fiaként.
1999-ben feleségül vette az olasz modellt és színésznőt, Monica Belluccit.
Cassel áttörése a Mathieu Kassovitz rendezésében készült A gyűlölet(La Haine) című filmhez kötődik, amelyben egy Párizs lepusztult külvárosából való zűrös fiatalembert játszik.
Változatos filmekben tűnt fel ezt követően, úgymint a rendkívül erőszakos Dobermann amaelyben feleségével(Monica Bellucci) mint gengszterpáros mutatkoznak be, a Sur Mes Lebres (A számat figyeld), ahol hatalmasat alakít az ugyancsak elismert Emmanuelle Devos-al. A nagy botrányt kavart Irreversible(Visszafordíthatatlan), amelyben teljesen meztelenül jelent meg és amelyben felesége már hetedik alkalommal volt partnere.
Angol nyelvű debütálása az 1998-as Elizabeth-ben volt. Az új évezredben már gyakran tűnik fel angol nyelvű filmekben is, aminek köszönhetően még szélesebb körben vált ismertté.
Cassel három César-jelölést és két Európa Filmdíj-jelölést tudhat magáénak, utóbbi mindkét esetben a közönség díja.
imdb: http://www.imdb.com/name/nm0001993/
home page: http://www.vincentcassel.com/


____________________________________
február 5. csütörtök, 19 óra, Vigadó
La Haine (A gyűlölet)
1995, francia filmdráma
rendezte Mathieu Kassovitz

szereplők Vincent Cassel, Hubert Konundé, Said Taghmaoui
http://www.imdb.com/title/tt0113247/
A film egy sötét városi thriller, ami olyan témákat taglal, mint a rasszizmus, az erőszak és az elidegenedett ifjúság helyzete Párizs külvárosaiban.
Egy lázadás tör ki az egyik külvárosi gettóban, amit a rendőrség erőszakkal elfojt. A film az ebben a negyedben élő három fiatal barát 24 óráját mutatja be.

16 éves Abdul eszméletlenül fekszik a kórházban. A zavargás során egy rendőr elvesztette a pisztolyát, amelyet a fiú haverja, Vincent talál meg. Elhatározza, hogy ha Abdul meghal, ő viszonzásul megöl vele egy rendőrt...
Mathieu Kassovitz fekete-fehérben forgatta valóságos eseményeken alapuló, felkavaró filmjét. A filmszakma rangos díjakkal jutalmazta a rendező szándékát, hogy felhívja a figyelmet a külvárosokban halmozódó feszültségekre és indulatokra, a fiatalok kilátástalan helyzetére, a társadalom lépéskényszerére.


Díjak és jelölések:
Cannes (1995) - Legjobb rendező
Cézár-díj (1995) - Legjobb film
Cannes (1995) - Arany Pálma jelölés


Trailer:



______________________________________

február 12. csütörtök, 19 óra, Vigadó
Dobermann
1997, francia akció, 100 perc
rendezte Jan Kounen

szereplők Vincent Cassel, Monica Bellucci, Tcheky Karyo
http://www.imdb.com/title/tt0118996
Ami az amerikaiaknál a Ponyvaregény, az angoloknál a Ravasz, az agy és két füstölgő puskacső, az a franciáknak a Dobermann. Megkérdőjelezhetetlen, szuper cool kultuszfilm a vagányság és az erőszak jegyében. Ráadásul a holland származású francia rendező, Jan Kounen sem Tarantinot, sem Guy Ritchie-t nem koppintotta, hanem saját elképzeléseit valósította meg, leginkább a hazai képregények és az olasz spagetti westernek által inspirálva.
Maga a "remekmű" is tulajdonképpen képregény stílusban készült, ami nem csupán a képi megjelenítésre és a vágás tempójára vonatkozik, hanem a szereplők megformálására is. A képi világért nagyrészt az elsőrendű és világhírű digitális stúdió, a Mac Guff Ligne felel. Márpedig a film szédítő tempója meg is kívánta a legmodernebb technika alkalmazását: hagyományos módszerekkel ilyen őrült filmet aligha lehetett volna elkészíteni.
Párizs: a 90-es évek techno-narkós világa. Iszonytató bűnügyek történnek. A rendőr- felügyelő összegyűjti legjobb embereit, hogy elkapják Dobermannt. Ám a nyomozók felsülnek. Csak egyetlen lehetőség marad, be kell vetni Christini nyomozót, a "hiénát". És megindul a nagy leszámolás, ahol senki nem ad és nem kér kegyelmet - ahogy az már a nagy leszámolásoknál csak lenni szokott.
A Dobermann hatalmas siker , és hamar kultuszdarabbá vált. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy azon kevés európai filmek közé tartozott, melyek tartós észak-amerikai forgalmazásba kerültek.
A filmnél kifejezetten a stílus a lényeg, és az aztán tényleg egyedi: pergő, elegáns, gonoszan humoros, franciásan vagány - és ez a lényeg.

Trailer:




______________________________________

február 19. csütörtök, 19 óra, Vigadó
Irreversible (Visszafordíthatatlan)
2002, francia thriller/dráma, 90 perc
rendezte Gaspar Noé

szereplők Vincent Cassel, Monica Bellucci, Albert Dupontell
http://www.imdb.com/title/tt0290673

!!!A FILM ERŐSZAKOS ÉS SZEXUÁLIS JELENETEKET TARTALMAZ !!!

Rengeteg olyan filmmel találkoztunk már, aminek a végén az ember szinte összeroppan a nagy erejű katarzis okozta nyomástól. Nehéz összeszámolni hány mozi végén éreztük úgy, hogy igen, ez most arcon csapott minket. Erre jött az Irréversible, ami úgy negyed óra után egy olyan szintű ökölcsapást mér a néző arcára, hogy még napokig fogja érezni a helyét a szíve körül.
Gaspar Noé , az egész világon méltán elismert, filmje. Azon felül, hogy ő rendezte a produkciót, a teljes forgatókönyvet is ő írta, ráadásul azt a minima kézikamerát is ő vette kezébe, amivel amozi igen nagy része készült.

Két férfit látunk bolyongani egy francia nagyváros éjszakai szórakozóhelyein. Keresnek valakit, aki a klubok és melegbárok világában rejtőzik. Néhány prosti segít nekik a kutatásban. A két elszánt férfit düh és elkeseredés hajtja, majd nyomozásuk véres és brutális véget ér: egyikük kegyetlenül végez egy emberrel, akiről azonban utóbb kiderül, nem a keresett személy volt. Hogy jutottak idáig?
Marcus (Vincent Cassel) és Pierre (Albert Dupontel) bosszút akartak állni. Egy félresikerült, szabados parti után Marcus barátnője, Alex (Monica Bellucci) egyedül indult haza az éjszakában. A kihalt aluljáróban azonban egy perverz megtámadta, megerőszakolta és eszméletlenségig verte a nőt. Úgy határoztak, maguk veszik kézbe az ügyet és szolgáltatnak igazságot, és saját kezűleg intézik el a támadót...

Beláthassuk, az utóbbi évek egyik leghatásosabb thrillerét köszönthetjük az Irréversible személyében, amit honoráltak is egy aranypálma jelölés keretein belül. Egy kivételes film, ami egyaránt hat a szívre, lélekre és testre. Egy különleges élmény, amit nehezen feled az ember.

Trailer:




______________________________________

február 26. csütörtök, 19 óra, Vigadó
Sur Mes Levres (A számat figyeld)
2001, francia thriller/dráma, 115 perc
rendezte Jaques Audiard

szereplők Vincent Cassel, Emanuaelle Devos
http://www.imdb.com/title/tt0274117
A Számat Figyeld egy figyelemreméltó film, olyan, ami nem múlik el nyomtalanul az emberben, hanem még később is sokszor eszébe jutnak belőle képek, jelenetek, hangulatok.
Carla (Emmanuelle Devos) átlagos kinézetű, visszahúzódó és hallássérült lány, aki munkahelyén, az építési cég irodájában állandóan ki van téve férfi kollégái kicsinyes tréfálkozásainak. Hogy könnyítsen túlhajszolt munkatempóján, asszisztenst kér maga mellé, egy vonzó külsejű férfit. Az állásra jelentkező Paul (Vincent Cassel) épp most szabadult a börtönből, és bár az új munkával nehezen boldogul, igyekszik a lehető legjobban dolgozni. Helyzete azonban korántsem felhőtlen, hiszen hirtelen régi hitelezői is megjelennek, neki pedig törlesztenie kell. Carla és Paul csakhamar ráébred, hogyan tudnának egymás segítségére lenni: a férfi segít a gúnyolódások elhárításában és önbizalma visszanyerésében, a nő pedig szájról olvasó képességével segít elkövetni a nagy balhét… Különös kettősük csakhamar szembeszáll mindennel és mindenkivel, aki valaha is ellenük fordult… Jacques Audiard, ügyes és egyedi módon vegyíti a hitchcocki thriller izgalmát a dráma mélységével, miközben egy különös férfi-nő viszony is kibontakozik a szemünk előtt. Filmjének külön erőssége a két főszereplő színészi játéka; Vincent Cassel és Emmanuelle Devos, a kortárs francia (és ma már egyben nemzetközi) film két sztárja bámulatba ejtő hitelességgel alakítja az átlagembert, akiből egyszer csak előtör a szunnyadó feszültség. A számat Figyeld egy sokféle hangulatból és több történetszálból álló film, ami miatt úgy érezhetjük, mintha egyszerre több, különböző műfajú filmet láttunk volna egy film ideje alatt, és bár nincs így, azért nem panaszkodunk, mert amit kapunk, az így is, úgy is egy jó film, ami ráadásul új értelmezését adja a nagyvállalatok mindennapjainak.

Extract:

---