Tuesday, March 3, 2009

március

Mivelhogy jön a tavasz, itt az idő , hogy egy kis plusz energiát juttassunk, vegyünk magunkhoz , mozgékonyabakká váljunk, aktívabbakká.
Az, hogy a filmklub milyen módon segíthet ennek az elérésében akkor tudódik ki, mikor a következő csütörtöki vetítésekre ellátogattunk és az esti filmezés után nemjön, hogy letegyük fejünket a párnára.
Márciusi programunkat távolkeleti, harcművészetekkel fűszerezett filmekből allítottuk össze. Sokan megborzonganak az ázsiai filmek hallatán, de tisztázzunk egy dolgot, nem mindenik a repkedésről, meg a szereplők harcisikolyainak gyakorlásáról szól. Létezik néhány , melyeknek mondanivalója , forgatása-kivitelezése, a kameramozgás, felülmúlja jóval az átlagot és arra bírja következtetni a nézőt, hogy hoppá ez azért több annál mint amire vártunk.
És ezzel a pár mondattal még nemmondtunk el semmit, ezeket a filmeket látni kell !

F L Y E R (könyvjelző, fog-körömpiszkáló, csiga)


március 26, 19h, Vigadó
AZUMI
2003, Japán, 130 perc
rendezte: Ryuhei Kitamura
szereplők:Aya Ueto
http://www.imdb.com/title/tt0384819
A film tökéletesen ötvözi a Tigris és sárkány, a Hős és a Kill Bill stílusát. Az Azumi leginkább a régi típusú szamurájfilmekhez hasonlítható, csak sokkal merésszebb és véresebb.
A japán filmgyártás talán legmagasabb költségvetésű alkotásával állunk szemben, amely hatalmas kultuszt vívott ki magának az egész világon. Sokan úgy tekitnenek rá, mitn egy élőszereplős élő animére.

Azumi kislánykorába jutott árvaságra. Egy különös mester fogadta magához, a keze alatt lévő tíz gyereket orgyilkosokká képezte ki. Közülük Azumi és Nachi volt a legtehetségesebb, a végső próbát is teljesítették. A tanulás végeztével tudományukat bérbe adják annak, aki a legtöbbet fizet. Hadurakat, befolyásos személyeket ölnek, mikor mire bérelik fel őket. Munkájuk során számos nehézséggel kell szembenézniük, egyik társukat halálra sebzi egy nindzsa mérgezett pengéje, egy másik szerelmes lesz egy cirkuszi előadóba. Az egyik hadúr pedig le akar számolni a csapattal.
Ueto Aya, bár elsősorban énekesnő, másodsorban sorozatszínész nagyon jót alakít Kitamura egyik legjobb filmjében ,tele nagyszerűen megkoreografált harci jelenettel és gyönyörű képi világgal.









Trailer:

március 19, 19h, Vigadó
ZATOICHI (A szamuráj)
2003, Japán, 116 perc
rendezte: Takeshi Kitano
szereplők:Takeshi Kitano
http://www.imdb.com/title/tt0363226

Zatoichi a vak masszőr legendás, már-már mitikus figurája a japán filmeknek, a 60-as években elindult sorozat 89-re a 26. részt is megérte, igaz szigorúan véve már a 70-es évek elején véget ért. Ez a film, már tulajdonképpen remake próbálkozásként fogható fel. Jön Kitano és magától értetődő egyszerűséggel megcsinálja a legújabb, az ezredfordulós Zatoichit, és mivel az összes eddigi filmben a címszereplőt alakító Shintarô Katsu már nincs az élők sorában, még az öreg szamuráj szerepét is eljátssza. A történet XIX. századi Japánba vezet minket. Főhőse Zatoichi, látszatra csupán egy vak vándor, aki szerencsejátékból és masszírozásból él. De az álarc mögött valójában egy kardforgató mester rejtőzik, megáldva a lélegzetelállítóan pontos szúrások és a villámgyors kardrántás tehetségével. Zatoichi vándorlása során egy eldugott kis hegyi városkába ér, melyet Ginzo bandája tart hatalmában. A kegyetlen Ginzók mindenkit elpusztítanak, aki útjukban áll, különösen azóta, hogy felfogadták Hattorit, a félelmetes hírű ronint, aki beteg felesége megmentéséért áll be védelmi pénzszedőnek a bandába. Zatoichi és fiatal barátja, Shinkichi egy játékbarlangban találkoznak két gésával. O-Kinu és testvére, O-Sei éppoly veszélyesek, mint amilyen gyönyörűek. A városba szüleik gyilkosai után jöttek, hogy bosszút álljanak rajtuk. Mivel az egyetlen nyom egy misztikus név: Kochinawa, a Gésa-nővéreknek trükkökhöz kell folyamodniuk, hogy megtalálják szüleik gyilkosát. Zatoichi, aki szállásadónőjétől már értesült a városban zajló kegyetlenkedésekről és a szerencsétlen sorsú kereskedők kihasználásáról elhatározza, hogy a Gésa-nővérekkel szövetkezve felszámolja a bandát. Bár az első leszámolás után a banda maradéka Hattorival megerősítve felkutatja, hogy végezzen vele, de Zatoichi kezében a legendás nádtokos karddal halálos nyugalommal várja támadóit. A véres szamuráj történet alatt viszont ott rejtőzik a japán átlagemberek világa is, a butácska esendő, mindennemű erőszaktól rémült és tökéletesen kiszolgáltatott egyszeri emberek akciófilmekben ritkán látható közössége. A Zatoichi egy nagyon jelentős film, jelentősége elsőre talán nem is érzékelhető. Helye valahol Tarantino környékén keresendő, de persze annyira ravasz, hogy besorolni sem hagyja magát rendesen. A film hozza a magávalragadó Japán hangulatot.





Trailer:


március 12, 19h, Vigadó
Crouching Tiger Hidden Dragon (Who hu cang long)(Tigris és Sárkány)
2000, Hong Kong/Taiwan, USA, Kína, ackció-dráma, 120 perc
rendezte: Ang Lee
szereplők:Chow-Yun Fat, Michelle Yeoh, Chang Chen, Zhang Zi Yi
http://www.imdb.com/title/tt0190332/


A Tigris és sárkány az utóbbi évtized egyik legsikerültebb hong-kongi alkotása a Hős című film mellett. Számos nemzetközi fesztiválon sikeresen szerepelt, és egy tucatnál is több díjat hozott a készítőknek. Egy igazán fantáziadús történet, ahol a romantikus jelző nemcsak egy álca, hanem valós érzelmek bemutatására vonatkozik.
A hong-kongi rendező, Ang Lee filmje egy meseszerű, mítikus Kínába kalauzolja el a nézőt. Egy olyan világba, ahol a harcosok a Vudan tanítása szerint élnek, és a gravitáció szabályainak teljesen ellentmondó mutatványokat hajtanak végre.
Azok a harcosok, akik a Vudan-hegy szerzeteseitől tanulják a fegyverforgatás fortélyait, szinte legyőzhetetlenek: csodás képességeiket messze földön féltik és tisztelik. Ám Li hátat szeretne fordítani az örök harcnak, és elajándékozza híres kardját, a Zöld Végzetet. A kardot azonban elrabolják, és Li úgy érzi, az ő feladata, hogy ne engedje illetéktelen kezekbe jutni a legendás fegyvert. Társnője, a testőr Shu Lien kíséretében indul a rabló nyomába, aki - legnagyobb meglepetésükre - méltó ellenfele a Vudan-hegy neveltjeinek. És még nagyobb meglepetésükre: nő. A különös sorsú lány becsapja mindkettőjüket: tanítványukul szegődik, majd újra kereket old; egyikük sem tudja, barátjuk vagy ellenségük-e. Li azonban nemcsak azt képtelen eldönteni, ki a halálos ellensége. Azt sem tudja, melyiküket, ellenségét vagy szövetségesét választaná, ha végre tényleg felhagyhatna a katonáskodással.


A látvány az akciójeleneteken túl is remek.
Csodálatos helyszíneken forgatott a stáb (természetesen Kínában), s mindezt nyakon öntötték hamisítatlan kínai építészeti stílusban megalkotott díszletekkel. Így a hangulat azonnal megragadja az embert, ha fogékony az ilyesmire.
Mindent összevetve, ez egy nagyon jó film. Jó története van, remek hangulata, nagyon jó karakterei, s ha ez nem elég, hát ott a lebilincselő pofozkodás.









Trailer:



március 5, 19h, Vigadó
Hero(Ying Xiong) (Hős)
2002, Hong Kong/China, ackció-dráma, 100 perc
rendezte: Yimou Zhang
szereplők: Jet Li, Tony Leung, Maggie Cheung, Zhang Ziyi, Chen Daoming, Donnie Yen
http://www.imdb.com/title/tt0299977


Kína történetének egyik legvéresebb korszaka ez: a birodalom hét királyságra szakadt, a különböző uralkodók évszázadok óta vívnak elkeseredett küzdelmet a hatalomért, a halál és a szenvedés a mindennapi élet részévé vált. A hét királyság közül a Csin birodalom a legerősebb, királya az egész országot meg akarja hódítani, hogy ő lehessen a Kínai Birodalom első császára. A többi uralkodó orgyilkosok seregét küldi ellene, de mindeddig senkinek sem sikerült a közelébe férkőznie.
A merénylők közül senki nem jelent akkora veszélyt, mint a király ellen szövetkezett három legendás harcos: Törött Kard, Repülő Hó és Végtelen Ég. Csin királya hatalmat, tonnányi aranyat és személyes meghallgatást ígér annak a harcosnak, aki legyőzi három félelmetes ellenfelét, csakhogy ez szinte lehetetlen feladat, tíz év alatt senkinek sem sikerült. Ezért amikor egy titokzatos idegen, Névtelen érkezik a palotába a legyőzött harcosok legendás fegyvereivel, a király türelmetlenül várja, hogy hallhassa az összecsapás történetét. A király izgatottan hallgatja végig az előadást, de aztán valami váratlan dolog történik: a király előáll egy teljesen más teóriával arról, hogyan került vele Névtelen szemtől szembe.
Hamarosan kiderül, hogy ez a történet jóval bonyolultabb és szövevényesebb az imént hallott mesénél. A történet középpontjában Névtelen, a magányos farkas és Csin király, a nagyhatalmú uralkodó áll - köztük mindössze az a tíz lépésnyi távolság. Ezen a tíz lépésen belül bontakozik ki ez az örökérvényű történet szerelemről, tiszteletről, kötelességtudatról.

Az embernek a szebb álmai nézhetnek ki így, mint ennek a filmnek a látványvilága, gyönyörű nők járkálnak nagyon szép színű ruhákban, kék ég, hófehér felhők, csupasz sziklák, ezernyi színes röpködő falevél: egy ilyen meseszerű világot szívesen néz sokáig az ember. Eszméletlen film, feledhetetlen a képi világa, szinte újra és újra akarja NÉZNI az ember!

Fotók(nagyításért katta képre):












Trailer:





március 26
Azumi 2003 Japanese ackció-dráma